Recykling szkła

chcesz znac zarobki maklera giełdowego http://blogi.bossa.pl/2010/03/18/gdzie-zniknely-moje-miliony-czyli-dysfunkcja-procentu-skladanego/

Szkło bardzo dobrze nadaje się do przechowywania produktów spożywczych – nie wchodzi w reakcję z zawartością ani innymi produktami oraz nie przepuszcza do wnętrza innych substancji. Przy właściwej segregacji szkło może zostać w 100% odzyskane i ponownie wykorzystane.

Szkło bezbarwne zwykło się wrzucać do białego pojemnika, a szkło kolorowe – do zielonego. Powinny znaleźć się w nich szklane opakowania po kosmetykach, butelki oraz słoiki. Nie powinny się w tych pojemnikach znaleźć takie produkty jak: szkło płaskie, szklanki, kieliszki, ceramika, żarówki, kineskopy ani opakowania produktów medycznych, ponieważ mają inną temperaturę topnienia.

Szkło poddawane jest najpierw ręcznej, a następnie automatycznej segregacji, podczas której usuwa się fajans, porcelanę oraz nalepki. Po ich usunięciu szkło zgniata się, a następnie topi się w temperaturze 1550°C. Gdy jego temperatura spadnie do 1200°C, otrzymuje się masę szklaną. W 600°C formuje się przedmioty.

Szkło ze względu na swój skład nie stanowi zagrożenia dla środowiska, jedynie obciążenie, ponieważ może zalegać na składowiskach. W procesie produkcji wykorzystuje się stłuczkę. Oszczędza się przy tym energię, gdyż zebrane szkło topi się łatwiej i szybciej, obniża się przy tym emisja CO₂, a ponadto stłuczka zastępuje materiały naturalne pozyskiwane ze środowiska. Aby wykorzystać stłuczkę, trzeba poddać ją procesowi uzdatniania, który polega na jego oczyszczeniu, podziale pod względem kolorów i pokruszeniu do elementów o odpowiedniej wielkości. Najpowszechniej stosowanym sposobem wykorzystania stłuczki jest jej użycie w hutach szkła przy produkcji wyrobów szklanych. Aż 100% stłuczki można poddać recyklingowi, a zależy to od stopnia jej zanieczyszczenia, stąd ważna jest segregacja szkła już na samym początku.

Related Articles

Zostaw komentarz

© 2018 Recycling i utylizacja. Wszystkie prawa zastrzeżone.